nedelja, 30. maj 2010

Giro d'Italija 2010 - Monte Zoncolan

presented by www.gpsvisualizer.com

Ko so lani sredi oktobra prireditelji kolesarske dirke Giro d'Italia predstavili okvirno traso, sem se razveselil ponovnega vzpona na smučarski vrh Kronplatz. Tam smo bili že leta 2006 in leta 2008. Ker pa bi bil samo enodneven ogled dirke kar malce premalo, sem malce bolj podrobno pogledal, kje se trasa Gira bliža smučišču Kronplatz. Takoj je padel v oči ZONCOLAN.
Potrebno je bilo samo še najti primerno pot za MTB kolo. Nekaj iskanja po svetovnem spletu je obrodilo sadove. Našel sem primerno prireditev v vasici Villa Santina blizu Tolmezza.



Vzpon iz vasi Villa Santina na Zoncolan je dolg 26 km, z 1640 višinskimi metri in maksimalnim naklonom 25%.

Zjutraj smo se pri organizatorjih prijavili in dodali 5 evrov za kuponček, ki nam je zagotavljal testenine in eno pijačo. Pot je vodila skozi slikovite vasi, doline in planine. Organizacija prireditve je bila vrhunska, saj so bile ob označeni poti tudi okrepčevalnice z napitki in sadjem. Vseskozi pa so bili na poti prisotni organizatorji, ki so bili pripravljeni pomagati udeležencem vzpona, če bi imeli kakšne težave oziroma okvare opreme. Na planini Meleit (Malga Meleit, 1536 m) smo dobili odlične testenine z mesom. Tam smo se zadržali kar nekaj časa, saj je bil prihod najboljših kolesarjev v karavani napovedan okoli 17. ure. Do cilja 15. etape pa smo imeli še približno 30 minut. Na vrhu prelaza smo se porazgubili med množico italijanskih in tudi veliko slovenskih navijačev. Navijanje najboljšim kolesarjem v etapi je bilo huronsko. Zmagal je seveda favorit dirke Ivan Basso.





Tukaj je video zapis enega od slovenskih ljubiteljev dirke po Italiji...




Spust v dolino sem načrtoval po drugi poti, kot je potekal vzpon. Do planine Meleit sva se vrnila po isti poti, nato pa sva nadaljevala po planinski poti 157, ki je bila na novo razrita s težkimi stroji, do planine Dauda. Tam pa sva zgrešila pot 157 do vasi Fielis in tako sva prišla v dolino v vas Noiariis. Zmedla me je novejša pot, ki na starem zemljevidu še ni bila vrisana...




Sledilo je še slabih 20 km asfalta do izhodišča v vasi Villa Santina.
V avtu naju je čakalo hladno pivo slovenskega porekla v zeleni pločevinki, ki sva ga srkala med nalaganjem kolesov na prtljažnik in preoblačenjem v civilna oblačila. Hitro sva odpravila proti vznožju gore Kronplatz v vas Mitter Olang, kjer sva že imela rezerviran apartma...




Profil:



Izbor slik:


1 komentar:

Anonimni pravi ...

Awesome, that’s exactly what I was scanning for! You just spared me alot of searching around

Objavite komentar

Vaš komentar